Yleistä liuskekivien asennuksesta
Liuskekivien asennus voidaan jakaa kahteen osaan liuskekiven toleranssien mukaan. Ohuemmat < 1,5 cm toleranssin omaavat kivet voidaan asentaa laastikiinnityksenä. Yli 1,5 cm toleransseissa suositeltavampi asennustapa on massakiinnitys, eli asennetaan joko maakosteaan valuun tai käytetään korrobetonia tai muuta vastaavaa.
Varmista aina, että käytössäsi ovat oikeat aineet ja että välineet soveltuvat kohteeseen. Tee massat ensisijaisesti aina ainevalmistajien ohjeiden mukaisesti ja noudata suosituksia lämpötiloista, kuivumisnopeudesta ja sekoitussuhteista. Mikäli olet epävarma, ota yhteyttä meihin tai tuotteen valmistajaan.
Melkein mitä vain kiviä voidaan käyttää verhoilutarkoitukseen. Valikoimastamme löydät niin liuskekivet kuin esim. Rockface-malliston järeämmät kivet.
Pohjamateriaalit
Liuskekivilaatoituksen pohjaksi soveltuvat parhaiten betoni, tiili sekä harkkorakenteet. Päällystettävän rakenteen tulee olla pinnaltaan ehjä ja puhdas.
Myös muut elämättömät pohjat käyvät, mutta on syytä varmistua, että kiinnitettävä alusta kestää vähintään 50 kg/m2 kohdistuvan rasituksen. Uuden betonipohjan tulee olla kuivunut vähintään 1 kuukauden verran.
Ensimmäinen askel
Puhdista kiinnityspinta ylimääräisestä laastista, pölystä yms. Vanhat pinnoitteet, kuten hilseilevä maali, poistetaan. Mikäli pohja on vanha, tasoita tarvittaessa ja käytä tartuntapohjustetta (Primer) tartunnan parantamiseksi. Tarvittaessa pohja vesieristetään, mikäli on vaarana, että rakenteisiin pääsee pinnan kautta kosteutta (esim. parvekkeen lattia). Noudata kiinnitysainevalmistajan ja rakennesuunnittelijan pohjustusohjeita.
1. Aloita sommittelusta
Hahmottele kokonaisuutta lattialle tai muulle tasolle ennen varsinaista kiinnitystä. Asennusta helpottaa, kun hahmottelet alueen ensiksi kokonaan valmiiksi. Samalla kannattaa puhdistaa kivilaatat ylimääräisestä pölystä.
Kivien koko vaihtelee noin kämmenenkokoisista paloista puolen neliönmetrin kokoisiin paloihin riippuen kivilajista. Parhaimman lopputuloksen saat, kun pyrit asentamaan kivilaatat luonnollisen muotoisina. Kiven kaarevat muodot ja pienet palaset (ns. tähtisilmät) elävöittävät lopputulosta ja saavat sen näyttämään luonnolliselta ja harmoniselta. Voit hyödyntää kaikki palaset sommittelemalla pieniä esim. palasia saumoihin tai tekemällä mosaiikki kuvioita. Kun sauman leveys pysyy n. 1-3 cm, paranee myös saumausaineen kestävyys.
Joidenkin saumausaineiden käytössä suositellaan tiettyjä saumanleveyksiä. Ota tämä huomioon sommitellessasi kiviä.
2. Työstäminen
Mikäli haluat muotoilla kivilaattoja, voit työstää niitä esimerkiksi kivi- tai timanttilaikalla, kopauttamalla kulmaa vasten tai moskall.
Laikalla saat tasaisen katkeamisjäljen, kun leikkaat kiveä puoliväliin taustapuolelta ja irrotat palan varovasti esim. reunaa vasten taittamalla. Voit myös käyttää apuna lattaraudan palasta. Tällöin maata vasten työstettäessä alusta tulee olla pehmeä, esim. hiekka. Voit asettaa lattaraudan kiven pintaan kiinni ja lyödä vasaralla latan selkään.
Kiveä voit työstää myös peltileikkurilla. Tällä saat muotoiltua kätevästi reunoja.
Halkaisuun suosittelemme terävää nurkkaa, kulmaraudan tai ratakiskon palasta. Kova kopautus kulmaa vasten antaa reunalle luonnollisen jäljen. Ratakiskon palaa vasten on myös hyvä työstää kiveä kuulapäävasaralla, mikäli pehmeää alustaa ei ole saatavilla.
3. Kiinnittäminen
Selvitä kohteen kosteusolosuhteet ja valitse olosuhteiden perusteella sopivat kiinnitysaineet ja työstömenetelmä. Tarvittaessa käsittele lattia kosteussululla. Mikäli rakenteesta poistuu jatkuvasti kosteutta (esimerkiksi sokkelissa) levitä kiinnitysaine suoraan ja ainoastaan kiven alueelle.
Vältä tällöin myös suurimpien eli yli 0,25 m2 kivilaattojen käyttöä. Jätä saumavälit vapaaksi laastista varsinkin, jos käytät saneerauslaastia kiinnittämisessä. Tällöin kosteus pääsee haihtumaan alustasta.
Sekoita laasti valmistajan antamien ohjeiden mukaan. Kiinnityksessä voidaan käyttää saneerauslaasteja, paksulaasteja ja myös klinkkerilaasteja. Sekoita laastia vain kerralla tarvitsemasi määrä.
Levitä laasti joko kiveen tai laatoitettavalle pinnalle. Levitä laasti auki harvajakoisella laastikammalla. Ulkotiloissa suosittelemme kaksipuoleista kiinnitystä, eli laasti molempiin pintoihin.
Kiinnitysvaiheessa kiven pintaan jäävä kiinnitysaine irtoaa parhaiten tuoreeltaan.
Jos liuskekivissä on isoja paksuusheittelyjä (esim. fylliittiliuske) voidaan saneerauslaastin joukkoon lisätä sementtilaastia tasaamaan laastimenekkiä.
3.1. Kiinnittäminen lattiapintaan
Lajittele kivet paksuuden perusteella. Paksuimmat kivet kannattaa asentaa seinän viereen ja ohuimmat puolestaan esimerkiksi portaiden tai kaivon lähelle. Näin saadaan myös haluttua kaltevuutta. Kivien paksuusheittoa voidaan korjata käyttämällä ohuempien kivien alla enemmän kiinnitysainetta ja päinvastoin.
3.2. Kiinnittäminen seinäpintaan
Kiinnitys aloittetaan alareunasta ylöspäin. Tue kivi tarvittaessa nauloilla kuivumisen ajaksi. Kivilaattojen väliin saumarakoihin voit laittaa myös esimerkiksi pieniä puunpalasia niin, että kivet tukeutuvat toisiaan vasten, kunnes kiinnitysaine on kokonaan kuivunut. Suunnittele nurkat valmiiksi. Kuumimpiin kohteisiin suosittelemme mekaanista varmistusta ja S2-luokiteltua laastia. Vältä saumojen tukkimista saneerauslaastilla.
4. Liuskekivien saumaus
Saumauksen voit aloittaa, kun kiinnitysaine on riittävän kuivaa, kuitenkin aikaisintaan seuraavana päivänä kiinnityksestä. Kuivumisnopeus riippuu sääolosuhteista, kuten lämpötilasta ja kosteudesta.
Saumaus viimeistelee laatoituksen ja antaa sille kauniin, yhtenäisen ilmeen. Saumauksen värivalinnalla vaikutat kivipinnan lopulliseen ulkoasuun. Yleensä kiven sävyiset laastit antavat luonnollisimman lopputuloksen.
Voit myös sekoittaa oksidia saumausaineen joukkoon, että laastista saa esim. tummemman.
Muurauslaastilla saumatessa on syytä lisätä joukkoon joko saneerauslaastia tai betoniemulsiota.
Tutustu huolella saumausaineen ominaisuuksiin ja koostumukseen. Selvitä etenkin saumattavan pinnan kosteusolosuhteet sekä saumausaineen sopivuus kyseiseen tilaan.
Karkealla sauma-aineella saumatessa saumausaineen tulee olla sopivan jäykkää, lähellä ”maakosteaa”. Näin saumausaine pysyy kuivuessaankin hyvänä eikä halkeile. Vältä sauma-aineen liian nopeaa kuivattamista. Kulmissa, erityisesti sisäkulmissa, kannattaa käyttää elastisia saumausaineita, ellei valmistajan ohje suosittele jotakin muuta.
4.1. Sauman täyttö
Täytä saumat mahdollisimman täyteen, lähelle kiven pintaa. Pystysuoraan kivipintaa saumattaessa saumauksessa on hyvä käyttää apuna lastaa ja saumarautaa, jolla painetaan saumausaine saumaan. Vaihtoehtoisesti voi käyttää kumilastaa, jolla vedetään saumausaine vinosti sauman yli.
Pinta on hyvä kostuttaa ennen saumausta. Tämä helpottaa loppupuhdistusta.
Kvartsiittiliusketta ei kannata pintakäsitellä millään öljymäisellä aineella ennen saumausta. Tuloksena on hankalasti pestävä yhdistelmä.
Se viimeinen ja tärkein vaihe:
Liuskekivien loppupuhdistus.
Veteen sekoitettavat saumausaineet saat pois kostealla, kuivaksi puristetulla pesusienellä. Puhdistuksen voit aloittaa, kun saumausaine alkaa kuivahtamaan kiven pintaan, yleensä ½-1½ tunnin kuluttua saumauksesta riippuen ilman lämpötilasta ja kosteudesta. Toista käsittely tarvittaessa 1-3 kertaa. Suorita loppupuhdistus, kun saumausaine on täysin kuivunut.
Laimea happopesu nopeuttaa kiven loppupesua. Ole varovainen, ettet pese pois samalla sauman
väriainetta.
Vinkkejä:
Tarvitsemasi työvälineet
Kuulapäävasara tai moska, kiven katkaisuun sopivat välineet (kuten ratakiskon palanen, tukeva nurkkarauta, tms), kiviveitsi (esim. lattaraudan palanen), harvajakoinen laastikampa, saumarauta tai lasta, pesusieni ja vati.
Tarvitsemasi aineet
Kiinnityslaasti (saneerauslaasti, klinkkerilaasti, paksulaasti, tms.)
Saumauslaasti (muuraslaasti, korjauslaasti tai saumalaasti leveille saumoille laattaliikkeestä, S-30 / S-06)
Kiven suojaaminen saumauksen jälkeen
Kiveä ei tarvitse välttämättä käsitellä millään suoja-aineella. Suosittelemme kuitenkin suojaamaan pinnan (esim. Nanobauer suoja-aineilla) mikäli kiveä on käytetty saunan, pesuhuoneen, keittiö tai eteisen lattiassa. Meiltä löydät lisätietoa kiven käsittelystä.
Liuskekivien hoito-ohjeet
Pesu
Kiven pesuun suosittelemme mäntysuopaliuosta tai esim Nanobauer Cleaneria. Tehokkaimmatkaan pesuaineet eivät yleensä vahingoita kiveä, mutta voivat jättää kiven pintaan ikävän kalkkihunnun.
Löydät Kivipuodistamme myös kiven pesuun tarkoitettuja aineita, jos ongelmana on ruoste, kiinnitysainejäämät tai kalkki.
Kostuta saumat hyvin ennen happopesua!
Tavanomainen lika
esim. harja ja mäntysuopalios
Pinttynyt lika (rasva, öljy yms)
Ruikuohenne tai rasvanpoisto aine.
Laastijäämien poisto
Isot alat: Rautakaupoista tai laattaliikkeistä löytyvillä betonipesu tai laastinjäämien poistoon tarkoitetut aineet (esim. Solmasterin RKL)
Pienet alat: Teräsharja. (ei suositella fylliittiliuskeelle)
Lumen ja jään poisto
Käytetään tavanomaisia mekaanisia menetelmiä. Suositeltavia menetelmiä ovat lapiointi, kolaus, käsin harjaus. Auraus raskaalla kalustolla esim. traktori, jossa kauha tai aura aiheuttaa päällysteen pintaan naarmuja, mahdollisesti rikkoo kiviä ja laattoja . Suolan tai muiden kemikaalien käyttö ei vahingoita kiveä.
Kalkkihärme
Päällysteen pintaan saattaa ilmestyä kalkkihärmettä laastin happamuuden vuoksi. Kalkki poistuu aikaa myöten itsestään, mutta sen voi poistaa myös kalkinpoisto aineella esim. Solmasterin RKL-Biolla.
Kostuta saumat hyvin ennen happopesua!
Kiinnitys ja saumauslaasti toimittajia
Toimittaja |
Kiinnittäminen |
Saumaaminen |
sisä- ja ulkotilat: |
Lattiat: |
|
Säänkestävä saneerauslaattalaasti |
ei saumaamiseen soveltuvia aineita! |
|
ARDEX X77 max 1 cm |
ARDEX GK 1-3 cm leveille saumoille |
|
sisä- ja ulkotilat: Kuumat kohteet: Fescon SS2 |
Seinät |
|
Liimat, esim. Sikaflex FC-11 |
|
|
Ulkotasot: Adesilex P4 / Kerabond + Isolastic Levyt: Keralastic |
Mapei-tuotteet: |
|
Lattiat / seinät: Schönox-tuottet SFK, Casco Multifix Lattiat: Schönox TT Snell |
Lattiapinnoissa: Schönox SU |
Autamme mielellämme kiinnitys- ja saumalaasti valinnoissa.