Hups! Onpas aika vierinyt nopeasti - edellisestä liuskekivien saumaamiseen aiheeseen liittyvästä blogipostauksesta on aikaa. Pahoittelen ja pyydän anteeksi. Yritämme jakaa jatkossa parhaat vinkit tasaisin väliajoin..
Nyt osui silmiin pitkästä aikaa mielenkiintoinen kotimainen uutuustuote markkinoille, että otimme testiin Fescon Fescolockin saumahiekan. Fesconin Fescolock saumahiekasta teemme lähiaikoina oman blogin työstöineen. Siitä innostuneen päätin kerrata hivenen vanhoja asioita ennenkuin julkaisemme testimme tulokset.
Kuten tiedämme, markinoilla on tätänykyä vaikka mitä mielenkiintoisia tuotteita erillaisten kivipinnoitteiden saumaamiseen piha-aluille. Ennenkuin ostaa jotain tuotetta, on hyvä tarkistaa oma tarpeensa. Vastaa seuraaviin kysymyksiin kyllä tai ei:
- Tuleeko kohde jokapäiväiseen käyttöön?
- Onko kivet asennettu routaeristetylle / elämättömälle pohjalle?
- Tehdäänkö lumitöitä koneellisesti ?
- Oletko valmis sijoittamaan saumaukseen useamman kympin per neliö?
Mikäli vastasit kaikkiin kysymyksiin kyllä, valintasi on silloin Grepurin, GFTK, Rompox vai muun valmistajan komponenttihiekka. Ne tarjoavat hyvän ja kestävän sauman Suomen olosuhteisiin. Tuotteet ovat kuitenkin ammattituotteita, mikä näkyy hinnassa. Parhaimmillaan nämä ovat luonnonkivisten säännöllisten muotoisten kivien saumauksessa. Ja varsinkin silloin kun ei haluta veden läpäisevän niin helposti saumaa. Ikävänä puolena tuotteiden vaatima hyvä ja elämätön pohja ja saumauksen kova hinta. Varsinkin liuskekivillä hintahaitari noin 30-100 €/m2.
Mikäli vastastit kahteen tai kolmeen kysymykseen kyllä, suosittelen varsinkin liuskekivisaumauksille Fescon Fescolockia. Sen varsin maltillinen säkkihinta ja itsestään korjaantuva rakenne on sovelias myös liuskekivien pihojen saumaukseen.
Mikäli vastasit yhteen kysymykseen kyllä, on suositukseni yleensä se halvoista konsteista paras. Eli sekoitat kuivana 5% sementtiä saumahiekan (esim. kivituhka 0-3 mm) sekaan esim. kottikärryssä vispilällä sekottaen. Levität hiekan kuivana kivien saumoihin ja tarvittaessa viimeistelet vedellä huuhtomalla saumat. Helppo ja edullinen tapa ehkäistä kivien nouseminen kivetyksen päälle. Varisnkin liuskekivipihoille suosittelemme ensimmäiseksi saumaukseksi, vaikka tarkoitus olisi myöhemmin jalostaa parempi piha.
Mikäli et vastannut ensimmäiseenkään kysymykseen kyllä, arvostamme vastaustasi. Olet mökkipihojen ehdoton valtias. Yleensä 0-3 mm kivituhka saumaus riittää, enkä ole omissa kohteissa normaalikäytössä törmännyt ongelmiin. Jos arvostat helppoutta ja inhoat nurmikonleikkuutta, suosittelen kivien saumaamista puoleenväliin. Lopun hoitaa luonto itsestään kun levität saumoihin happamen pohjan sammaleen kasvua varten. Tämä onnistuu parhaiten esim. piimäpurkin tai olutpullon pohjia huuhtomalla liuskekivien saumoihin.
Toivottavasti tämänkertaisesta blogista on iloa luonnonkivien asennuksen kanssa. Ensikerralla käymme läpi luonnonkivipinnan käsittelyvinkit niin ulkona kuin sisällä.
P.S. Oheisella videolla näkyy Välimeren Musta liuskekiven työstö. Liuskekivi on välimerellinen, hivenen pehmeä liuskekivi monen mökkipihan liuskekiveksi.